Böngésző

VISSZA A CSOPORTHOZ

Történelem Kultúrtörténet

Könyv: Kaleidoszkop
Kaleidoszkop - 1. Kép

Kaleidoszkop

Szerző: Cholnoky Viktor
Kiadó: Az "ÉLet" irodalmi és nyomda részv.társ.
Kiadás éve: 1914.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 256
Sorozat: Az élet könyvei

A bekötés és címlap rajzát Zádor István készített
Tartalomból: A Tisza látója; Türr tábornok; Jules Verne ; A Napoleon-mithosz;  A kolera;  A tifusz; Vándormadarak; Forradalom a pezsgőért; A földgáz; Vámpírok; Az alföldi földrengés; Mikes Kelemen utolsó levele; A Bakony menekültje; A kínai ember, stb.

"Morbus hungaricus:
A keresztes hadak a vérbajt hozták be ajándékba Kis-Ázsiából Európának, meg állítólag valami hisztérikus természetű idegjárványt, a tatárdúlás után pedig egész Közép-Európát ellepte a pestis. A kivonuló horda ott hagyta az átkát, a szennyét az elpusztított országban, s amikor az erdőkben, barlangokban rejtőző emberek előbújtak, hogy eltakarítsák a rombolást és ha lehet, új életet kezdjenek: szédelgő fejjel hullottak el és kínos vonaglás közt vette életűket a tatár hozta nyavalya. Napóleon seregei a Nílus mellől elhozták magukkal az egyiptomi szembetegséget, amelynek ma sokkal kevésbé költői neve van, trachoma, mint akkor volt: marguerite. És ugyancsak Napóleon hada hozta le az orosz hadjárat után ide, a napsütöttebb Európába is a kőd nyavalyáját, az influenzát. Negyvennyolcban pedig a kolera Paskievicsnek hihetetlen mennyiségű kozákjait bukfenceztette ki a nyeregből.
A törökdúlás idejében, amikor a nemzetek csataterévé vált Magyarország, amikor dúlt a török, pusztított a német, portyázott a tatár és martalóckodott kuruc, labanc egyaránt, amikor lengyel, bajor, rác és oláh eljöttek ide verekedni: az elpusztult, kizsarolt, agyontépett országban, a koldusra csigázott lakosság között egyszerre véres vigyorgással ütötte fel a fejét valami új, addig ritka járvány. Forró láz, amit kiütések követtek s amely hamar végzett az áldozatával.
Amikor azután 1686 után, Buda várának a visszavívása után kezdtek innen szerte hazaáradni a zsoldoshadak, meg a passzióból verekedők: vitték szerte rá egész Európára magukkal a betegséget és mivel Magyarországról eredt, az akkori orvosok, ha már tenni úgy sem tudtak vele semmit, legalább elnevezték erre a névre: morbus hungaricus, magyar betegség"

KOSÁRBA TESZEM Ár: 2 000Ft.-
ELŐZŐ KÖVETKEZŐ